Znowu mnie pozamiatało. To dlatego blog kuleje od paru dni. W piątek już czułam się źle, ale pomyślałam, że dam radę coś napisać. No nie dałam. Potem sobotę spędziliśmy poza domem, więc siłą rzeczy pisanie odpadło. W niedzielę też był plan blogowania, ale znowu coś poszło nie tak. Potem, później, wieczorem… wcale. W ogóle wczoraj poszłam spać, nawet nie wiem kiedy. Obudziłam się dzisiaj rano i nie wiedziałam co się dzieje. Zgubiłam jakieś 12 godzin. Nie wiem czy to jesień, choroby, zmęczenie, znużenie. Muszę się pozbierać, nie lubię siebie takiej.
I powiem Wam szczerze, z godzinę temu pomyślałam, że chyba też dzisiaj nic z tego nie będzie. Dzień mi znowu dzisiaj uciekł, nawet nie wiem kiedy zrobiła się 19. Dopiero wróciliśmy z zakupów do domu i postanowiłam, że siądę. Nie ma, że boli. Nie chcę, żeby kardamon mi się rozjechał. Bo jak nie będę o niego dbała, rozjedzie się. Dobra, do rzeczy.
Od jakiegoś czasu zapomnieliśmy o drugich śniadaniach w postaci koktajli. Nie wiem czemu. Przecież nie ma nic prostszego do zrobienia, jeżeli chodzi o zrobienie posiłku. Koktajl z bananem, gruszką, szpinakiem i masłem orzechowym wyszedł znowu trochę przypadkiem (jak spora ilość przepisów u mnie). Bo miałam nadmiar szpinaku. Bo banany były już za bardzo dojrzałe. Bo My lubi gruszki. Bo masło orzechowe mam właściwie cały czas w lodówce. Do tego tylko maślanka i już. Ją dodałam głównie z powodu szpinaku. Jeżeli jeszcze z Was ktoś nie wie, szpinak dobrze jest łączyć z nabiałem właśnie.
W ogóle teraz już na bank, na dłuższy czas, wrócimy do koktajli. Znowu musimy zmienić swoje nawyki kulinarne, a takie szybkie posiłki będą nam bardzo ułatwiać życie. Miksować będziemy głównie warzywa, więc myślę, że znajdę niewielu amatorów na moje przepisy. No trudno. Życie.
Z drugiej strony Tolce i tak będę gotowała normalne potrawy, więc może nie będzie tak źle. Muszę to jakoś wypośrodkować, żeby wszyscy byli zadowoleni, Wy też.
Póki co, dziś pyszny, prosty i zdrowy koktajl. Może pojutrze znowu coś zmiksuję.
Składniki:
300 ml maślanki
1 duży dojrzały banany
1 duża dojrzała gruszka
duża garść szpinaku
1 czubata łyżka masła orzechowego
(przepis na 2 duże porcje)
Gruszkę obieramy, wycinamy z niej gniazda nasienne. Do blendera wrzucamy obranego banana, kawałki gruszki, maślankę, umyty szpinak i masło orzechowe. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Jeżeli koktajl wyszedł za gęsty, można dolać odrobinę wody.
Podobne przepisy:
Koktajl z bananami, szpinakiem, masłem orzechowym i nasionami chia
Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem
Koktajl z melonem, gruszkami i szpinakiem
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z bananem, szpinakiem i otrębami