Racuchy z borówkami

przez Kardamonowy

Dziś klasycznie. Zupełnie zwyczajne ciasto na maślance i sodzie oczyszczonej, takie jakie robiła moja babcia. Trochę nieplanowane, ale takie potrawy zawsze wchodzą najlepiej.
Czemu z borówkami? Bo w pourlopowym szale zakupowym naładowałam znowu pół koszyka „niepotrzebnych” owoców i warzyw. Normalnie mam wszystko ładnie poplanowane, lista zakupów nudnie zapięta na ostatni guzik. Tym razem guzik z tego wyszło, bo naprawdę byłam w szale. Na wakacjach gotowałam sporadycznie, więc jak już wróciłam do domu, musiałam odreagować. Ojej, jakie piękne cukinie. Jakie pomidory i ogórki. No i te borówki, z którymi nie wiedziałam co zrobić, ale wiedziałam że się nie zmarnują. Na początku chciałam zrobić ciasto, potem muffiny, ostatecznie zrobiłam dziś przepyszne racuchy z borówkami. Część zjadłyśmy z Tolą na drugie śniadanie, część spakuję do pudełka, będzie jak znalazł na dzisiejszy wyjazd.
Jeżeli chodzi o dobór owoców, sprawdzą się prawie każde. Kule, chyba w najbliższym czasie zrobię jeszcze wersję z jagodami. Myślałam, że borówki będą jakimś tam dobrym zamiennikiem, ale to nie to. Niby smak podobny, ale jagody są nie do podrobienia. Z tego co pamiętam w sklepie właśnie jagód nie było, dlatego w koszyku wylądowały borówki. O, i maliny. Maliny też będą super. I jeżyny, gruszki, brzoskwinie, morele, co tylko chcecie. O jabłkach nie wspomnę, bo to przecież klasyka tematu.
Jogurt i miód możecie zastąpić po prostu cukrem pudrem. Śmietana, syrop klonowy też będą świetnie pasowały. A propos tego ostatniego… muszę go w końcu kupić. Zabieram się za to od paru dobrych lat. Wczoraj przy śniadaniu zostałam zapytana o ten syrop, a zupełnie zapomniałam o jego istnieniu. Zaraz zapiszę go na mojej liście zakupów. Jak macie jakieś doświadczenia z nim, napiszcie który jest wart zachodu.
Na dziś tyle, musimy się z Tolą powoli szykować do wyjścia z racuchami z borówkami.
Do następnego. Pa.


Składniki:
500 ml zsiadłego mleka
350 g mąki pszennej tortowej
200-250 g borówek amerykańskich
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy
miód i jogurt naturalny do podania
(przepis na około 20 sztuk)  

Borówki myjemy pod bieżącą wodą na sicie, odstawiamy do odcieknięcia. Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Osuszone borówki dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem polewamy miodem i jogurtem naturalnym.

Podobne przepisy:
Racuchy z jabłkami
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Racuchy drożdżowe z jagodami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności