Leczo z mięsem mielonym

przez Kardamonowy

Nie no, naprawdę już wracam.  Przez ten weekend trochę posiedzę w kuchni i nadrobię. Od razu mi lepiej, jak sobie o tym pomyślę. Serio. Lepiej zrobiło mi się także wczoraj. Wleciałam na targ z zieleniną. Aaaaa! Znowu nie wiedziałam co brać. Lista zakupów najczęściej mnie jednak prostuje. Wyprostowała także tym razem, tylko potrzebne produkty. Ciekawe czy będę taka mądra za jakiś miesiąc. Pewnie nie. 
Leczo z mięsem mielonym, żadna filozofia. Wyszło całkiem spoko. Pamiętajcie, że najlepsze będzie na drugi dzień. Ja poszłam krok dalej, zawekowałam je na obiady w tygodniu – będzie jeszcze lepsze.


Składniki:
500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki wody
1 cukinia
1 duża papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
oliwa
(przepis na 3 porcje)  

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody. 

Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z chorizo
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową
Leczo z papryką i kiełbasą
Leczo z dynią i kiełbasą

10 komentarzy

Programista w kuchni 24 maja, 2017 - 1:48 pm

Chętnie bym spróbował 🙂 Idealny obiad na taki zimny dzień jak dziś! 🙂

Odpowiedz
Lena 24 maja, 2017 - 1:48 pm

wersji z mielonym mięsem jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Monika 24 maja, 2017 - 1:49 pm

Polecam baaardzo :).

Odpowiedz
Monika 24 maja, 2017 - 1:51 pm

Zrób koniecznie. I tak, idealny obiad na idealnie zimny dzień taki jak dziś (ja takie lubię :)).

Odpowiedz
Anonimowy 11 września, 2017 - 9:30 pm

A ile mozna trzymac w sloikach? Dzieki

Odpowiedz
Monika 11 września, 2017 - 9:32 pm

Myślę, że spokojnie wytrzyma tydzień w lodówce. Dłużej nie daliśmy rady trzymać :).

Odpowiedz
Unknown 23 października, 2017 - 10:36 am

Robiłam już kiedyś takie cudo i serdecznie polecam 🙂 ja do swojej wersji dodawałam jeszcze pieczarki, a mieso mielone bylo w postaci malutkich pulpecików.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Monika 23 października, 2017 - 10:42 am

Pieczarki pasują do wielu tego typu dań, więc jak najbardziej rozumiem Twoją wersję :).

Odpowiedz
Emilia 22 sierpnia, 2022 - 3:34 pm

Czy mozna te potrawe zamrozic?

Odpowiedz
Kardamonowy 23 sierpnia, 2022 - 1:26 pm

Emilia, no pewnie.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności