Nie no, naprawdę już wracam. Przez ten weekend trochę posiedzę w kuchni i nadrobię. Od razu mi lepiej, jak sobie o tym pomyślę. Serio. Lepiej zrobiło mi się także wczoraj. Wleciałam na targ z zieleniną. Aaaaa! Znowu nie wiedziałam co brać. Lista zakupów najczęściej mnie jednak prostuje. Wyprostowała także tym razem, tylko potrzebne produkty. Ciekawe czy będę taka mądra za jakiś miesiąc. Pewnie nie.
Leczo z mięsem mielonym, żadna filozofia. Wyszło całkiem spoko. Pamiętajcie, że najlepsze będzie na drugi dzień. Ja poszłam krok dalej, zawekowałam je na obiady w tygodniu – będzie jeszcze lepsze.
Składniki:
500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki wody
1 cukinia
1 duża papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
oliwa
(przepis na 3 porcje)
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody.
Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z chorizo
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową
Leczo z papryką i kiełbasą
Leczo z dynią i kiełbasą
10 komentarzy
Chętnie bym spróbował 🙂 Idealny obiad na taki zimny dzień jak dziś! 🙂
wersji z mielonym mięsem jeszcze nie jadłam 🙂
Polecam baaardzo :).
Zrób koniecznie. I tak, idealny obiad na idealnie zimny dzień taki jak dziś (ja takie lubię :)).
A ile mozna trzymac w sloikach? Dzieki
Myślę, że spokojnie wytrzyma tydzień w lodówce. Dłużej nie daliśmy rady trzymać :).
Robiłam już kiedyś takie cudo i serdecznie polecam 🙂 ja do swojej wersji dodawałam jeszcze pieczarki, a mieso mielone bylo w postaci malutkich pulpecików.
Pozdrawiam
Pieczarki pasują do wielu tego typu dań, więc jak najbardziej rozumiem Twoją wersję :).
Czy mozna te potrawe zamrozic?
Emilia, no pewnie.