Coleslaw z sosem farmerskim to dla mnie połączenie idealne. Nie zdziwiłabym się, gdyby w USA coleslaw był w standardzie łączony z sosem farmerskim. Jeżeli planujecie w najbliższym czasie jakiś mięsny obiad, ta surówka sprawdzi się świetnie. My ją jedliśmy z bułkami z pulled pork. Zresztą jak sobie tak pomyślę, coleslaw pasuje praktycznie do każdego rodzaju wytrawnego obiadu, nie mówiąc już o bułkach, kanapkach czy tortillach.
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki maślanki
1 łyżka poszatkowanego koperku
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewki, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy (polecam wszystko ugniatać dłońmi, wtedy kapusta zmięknie) i wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Podobne przepisy:
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Surówka z białej kapusty z ziołami
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Coleslaw z ananasem
Coleslaw z burakami