Dziś jagód nie będzie. To znaczy nie na blogu, bo w domu bezapelacyjnie tak. Trwa wyjadanie „resztek” w postaci mniej więcej 2 litrów tych cudownych owoców. Dziś w planie leniwe, jutro deser z ciastem francuskim. W sobotę robię kolejną partię muffinek na imprezę. I to by było na tyle. Reszta jagód mrozi się od paru dni, będą na zaś.
Makaron z cukinią, kurczakiem i cheddarem to kolejna potrawa, która powstała z (powiedzmy) resztek lodówkowych. Z tego co pamiętam dokupiłam do tego jedynie kurczaka. Cukinia dogorywała, cheddar od paru dni był otwarty i nie miałam na niego pomysłu. Makaron i zioła w domu mam.
I powiem Wam szczerze, kiedy tak dumałam nad tytułową potrawą, byłam przekonana, że ilość składników jest licha. Że to pewnie będzie zjadliwe, ale nie sprawi naszym kubkom smakowym takiej przyjemności, jakbym chciała. I że przecież będę potrzebowała jeszcze do tego jakiejś śmietany. Bo jak tak bez? No bez sensu. I zabrałam się za robienie obiadu. Kurczaka doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Potem pokroiłam cukinię, czosnek. Starłam ser. Śmietany nie dałam, postanowiłam dać po prostu trochę wody, która rozrzedziłaby powstały z cheddara sos.
Wiecie jaki jest finał tej historii. Na obiad mieliśmy coś przepysznego. Zupełnie zapomniałam, że już sam ser jest przecież bardzo konkretny, jest aromatyczny, daje masę smaku. Tego smaku na miarę (prawie) parmezanu. Cukinia z czosnkiem też jest zacnym połączeniem. Kurczak z makaronem uzupełnia całość. I oczywiście świeże zioła i świeżo zmielony pieprz wykańczają wszystko w punkt.
Makaron z cukinią, kurczakiem i cheddarem został zjedzony na raz. Przez My, Tolę, przeze mnie. Jedyne nad czym ubolewałam to ilość obiadu, którą wyczarowałam. Kpina i tyle. Mimo wszystko lubię takie gotowanie. I może nawet lepiej, że nie nagotowałam tego jak dla pułku wojska, taki zdrowy niedosyt daje więcej przyjemności.
Zapamiętajcie ten przepis.
I do jutra. Jutro znowu jagody.

Składniki:
200 g makaronu (u mnie rigatoni)
1 pierś kurczaka
1 średnia cukinia
1 szklanka startego na najmniejszych oczkach cheddara
1 duży ząbek czosnku
około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 2-3 porcje)
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na jakieś 15 minut.
W międzyczasie umytą cukinię kroimy w średniej grubości plastry, czosnek w cienkie plasterki.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią kurczaka i obsmażamy na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy do niego czosnek i cukinię, smażymy wszystko około 5 minut, żeby cukinia lekko zmiękła.
W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przed przecedzeniem pamiętajcie, żeby zostawić trochę wody z gotowania makaronu.
Do kurczaka i cukinii wsypujemy cheddar, mieszamy. Następnie wrzucamy ugotowany makaron i trochę wody, dokładnie mieszamy, aż do powstania kremowego sosu. Jeżeli wyszedł za rzadki, pogotujcie wszystko trochę dłużej, nadmiar wody odparuje.
Makaron przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Makaron ze śmietaną i szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze śmietaną i boczkiem
Spaghetti 3 sery z rukolą
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym