Muffiny dyniowe z powidłami

przez Kardamonowy

To już ostatni przepis dyniowy w ten weekend. Wielgachna dynia skończona. Dziś dla odmiany, deser. Wiem, że powinnam na bloga wrzucać więcej słodkości, ale jakoś naprawdę rzadko kiedy mamy na nie ochotę. Muffiny dyniowe z powidłami nie są ani pracochłonne ani czasochłonne. Są puszyste, nie za słodkie, naprawdę w sam raz. Z tej ilości składników wyszło mi 20 sztuk.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
0,5 kg dyni (bez skóry)
kostka masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki powideł

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, odstawiamy. Dynię studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej mokre. Łączymy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto, później powidła i znowu ciasto. Wszystko powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są w środku suche. 

Podobne przepisy:
Muffiny z bananem i masłem orzechowym
Babeczki jogurtowo-waniliowe
Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami

4 komentarze

gin 14 października, 2014 - 8:35 am

Cudowny mają kolor!

Odpowiedz
Kinga 14 października, 2014 - 8:35 am

Świetnie wygląda 😉

Odpowiedz
Foodmania 14 października, 2014 - 8:35 am

cudnie się prezentują!

Odpowiedz
Monika 14 października, 2014 - 8:37 am

To jest jeden z plusów dyni właśnie, nadaje potrawom piękny kolor, dzięki temu zdjęcia też wychodzą ciekawie. Pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności