Sok przecierowy z dyni, jabłek i pomarańczy

Kolejny przepis z myślą głównie o najmłodszych. Soków przecierowych w sklepach jest jak mrówków, wiem. Zrobienie tego rodzaju soku w domu jest jednak banalnie proste. Takie soki można też spokojnie pasteryzować, więc nie trzeba ich wypijać od razu. Moim zdaniem, świeży, powinien stać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Tydzień temu dostałam w prezencie wieeelką dynię. Obecny weekend będzie bardzo dyniowy, My już się „cieszy”. Myślę, że wykorzystanie części takiego grubasa (mówię o dyni), właśnie do soku, jest dobrym pomysłem. Zapasteryzowany słoik właśnie przekazałam jednemu z ekipowych dzieci. 

Składniki:
1 kg dyni (bez skóry)
1 kg jabłek
1,5 l wody
sok z 3 pomarańczy
sok z 4 cytryn
2 łyżki miodu


Umyte, obrane jabłka i dynię, kroimy w mniejszą kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy, dodajemy miód i soki w cytrusów. Miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. W zależności od tego jak bardzo soczyste są owoce, może wyjść sok o różnej konsystencji. Jeżeli obawiacie się, że wyjdzie za rzadki, możecie odcedzić dynie z jabłkami, zmiksować, a na koniec dodawać wodę z miodem i sokiem z cytryn i pomarańczy, w odpowiedniej dla Was ilości.