Dobra, to naprawdę ostatni warzywny przepis na przetwory w tym roku. Znowu sugerowałam się moim przepisem na ogórki, zmieniając jedynie przyprawę i dodając cebulę. Wiem, że to będzie smaczne, innej opcji nie ma. Wczoraj, żerując na ogrodzie Wwłów, poprawiłam zdjęcie, dziś dzielę się z Wami przepisem. A co do gotowej sklepowej przyprawy, nie jest źle. Poza dużą ilością soli, która i tak jest potrzebna do przetworów, reszta składników to jedynie przyprawy.
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
zalewa:
1 szklanka octu 10%
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dorzucamy pokrojone w piórka cebule, rozdrobniony czosnek, przyprawę gyros i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.
Z tej ilości składników wyszło mi 6 średnich słoików (330 ml).
Podobne przepisy:
Ogórki w kurkumie i curry
Ogórki z kolendrą
Mizeria na zimę do słoików
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z chili i czosnkiem
6 komentarzy
Witam, właśnie korzystam z tego przepisu 🙂 Jak długo pasteryzować te ogórki?
Cześć :). Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki wkładam do piekarnika (tak, żeby się nie dotykały) i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min. Od razu mówię, że czasami któryś słoik mi się nie zamknie. Myślę, że czas klasycznej pasteryzacji ogórków z tego przepisu to jakieś 15 minut.
Przepis bardzo ciekawy, ogórki z przyprawą gyros to interesujące połączenie i niespotykane 🙂 Wyglądają smakowicie 🙂
Dzięki, z mieszankami przypraw można kombinować, jeżeli chodzi o przetwory. Nic, tylko eksperymentować :).
Witam, mnie też miało wyjść 6 słoików, ale przy nakładaniu do słoików, nastąpiło tzw testowanie i do szóstego słoika, za bardzo nie było co wkładać ( 2 łyżki mi zostały ) – więc do pasteryzacji poszło 5 słoików ( dobrze że mnie nie trzeba było pasteryzować po tym testowaniu 🙂 – w smaku jest super. Ja dałam 300 ml cukru i 300 ml octu – pasteryzowałam 15 minut. W tygodniu pewnie zrobię jeszcze z podwójnej porcji, bo jak przyjadą moje dzieciaki to ogórki znikną w tajemniczy sposób, tak samo jak ogórki z ananasem – zrobiłam z 1 porcji i nie zdążyłam spróbować bo też ” wyparowały ” . Bardzo dziękuję za smaczny przepis i serdecznie pozdrawiam
Gosiamamba, haha. Cieszę się, że mają takie branie. Również pozdrawiam.