Kurczak, mam coraz mniej czasu na bloga. Nie dziwi mnie to jakoś wybitnie, ale uwiera. A może to tylko przejściowe, zobaczymy. A co do samego pasztetu, zrobiłam go głównie z myślą o najmłodszej. Powiem tak – no średnio, średnio. Kapary w sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić.

Składniki:
kurczak o wadze 2 kg
750 g łopatki wieprzowej
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
2 kajzerki
2 jajka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
3 łyżki kaparów
pół szklanki rosołu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól
pieprz
olej rzepakowy
Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy kapary i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, delikatnie mieszamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach: 1 – dł. 21 cm, szer. 19 cm, wys. 5 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.
Podobne przepisy:
Pasztet z żurawiną
Pasztet ze śliwkami
Pasztet wieprzowy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem