Upieczony, podzielony, zamrożony. Będzie jak znalazł na świąteczne śniadanie. Uwielbiam dodatek owoców do mięs, więc do tego przepisu będę wracać często. Tzn. często… no ze dwa dni do roku. Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.

Składniki:
kurczak o wadze 2 kg
750 g łopatki wieprzowej
1 marchewka (z rosołu)
1 korzeń pietruszki (z rosołu)
mały kawałek selera (z rosołu)
2 kromki chleba razowego
2 jajka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
20 suszonych śliwek
sól
pieprz
olej rzepakowy
Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach: 1 – dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.
Podobne przepisy:
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
Pasztet z żurawiną
Pasztet wieprzowy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem