Jakaś blada, co? Ano blada, bo zaciągnięta mąką ze śmietaną. Założę się, że większość z Was jadła u swojej babci taką zupę. Ja jadłam. Pamiętam, że dość często moja babcia w ten sposób zabielała różne zupy. I dobrze mi się to kojarzy. Ale co ja tam wiem… z moją babcią kojarzą mi się same dobre rzeczy.
Składniki:
1 l bulionu drobiowego
500 ml passaty pomidorowej
1 czubata łyżka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
200 g ulubionego makaronu
sól
pieprz
(przepis na 5-6 porcji)
Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, zagotowujemy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem. Do miski wsypujemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek. Wlewamy do tego trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy (możecie to zrobić na wszelki wypadek przez sitko), znowu mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy zupą.
Podobne przepisy:
Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Pomidorowa z tortellini
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów