Dziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super.
Składniki:
1 l bulionu (ja użyłam warzywnego)
750 ml passaty pomidorowej
5 ziemniaków
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka fasoli (ja użyłam drobnej)
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
(przepis na 5 porcji)
Oliwę wlewamy do garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy.
Podobne przepisy:
Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorowa z tortellini
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów