Jakiś czas temu, przy okazji ekipowej kolacji, zajadaliśmy się pieczonym łososiem. Ja oczywiście byłam od części sałatkowo-dodatkowej. Poza rybą i zieleniną, na stół wjechał ten oto ryż. Żeby było zdrowiej, podsypałam go sporą ilością siemienia lnianego. Wyszło całkiem przyzwoicie.
Składniki:
1 szklanka ryżu (ja użyłam parboiled)
biała część pora
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy
Ryż gotujemy al dente. W międzyczasie pora kroimy w półplasterki (lub mniejsze części) i na niewielkim ogniu podsmażamy do zrumienienia. Ryż odcedzamy i dodajemy do pora, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko smażymy 5 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i siemię, mieszamy.
Podobne przepisy:
Ryż z czerwoną fasolą
Ryż z migdałami, słonecznikiem i siemieniem lnianym