Sałatka z buraków, jabłek i cebuli

przez Kardamonowy

Zrobiona z myślą o roladach wołowych, które obiecałam My jakiś tydzień temu. No bo jak rolady to albo sałatka lub surówka z czerwonej kapusty, albo właśnie buraki. O, w grę wchodzi jeszcze duszona kiszona kapusta. Parę dni temu jadłam u teściów taką kapustę i od razu wyciągnęłam od nich przepis. Kapusta już gotowa, za chwilę zrobię jej zdjęcie i pewnie w przyszłym tygodniu pojawi się u mnie na blogu. Zaglądajcie więc do mnie.
Sałatka z buraków, jabłek i cebuli jest świetnym dodatkiem właściwie do wszystkich potraw z mięsiwem. Idealnie sprawdzi się do gulaszów, mielonych, jak się uprzecie to dobrze też wejdzie ze schabowymi. Bo z tymi schabowymi to różnie bywa, mnie akurat najbardziej pasuje do nich mizeria. Mielone – buraki, schabowe – mizeria. Pomidorowa z ryżem i placki ziemniaczane zdecydowanie nie z cukrem. No i ten majonez na k. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia.
Obecnie mamy sezon na buraki, jabłka, kiedy z niego korzystać jak nie teraz. Jeżeli więc jesteście fanami obiadowych sałatek, w których główne role grają buraki, róbcie je właśnie jesienią. A na dole podrzucę Wam jeszcze parę propozycji na buraczane dodatki do obiadów. Polecam Wam szczególnie przepis na buraki zasmażane, które od razu kiedy o nich wspomnę, kojarzą mi się z moją ukochaną babcią. Zresztą te chyba były też robione najczęściej do kotletów mielonych.
Jeżeli chodzi o dodatek octu/cytryny, dodajcie co lubicie. Ja jestem wielkim fanem łączenia octu z burakami, więc to ten najczęściej ląduje w ich towarzystwie. Dodaję go więc do sałatek, do zup, do przetworów. Znam jednak sporo osób, które częściej używają w kuchni jednak soku z cytryny. Wlejcie więc to co uważacie za stosowne.
Róbcie i jedzcie na zdrowie.


Składniki:
4 średnie buraki
2 jabłka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia)  

Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeżeli wolicie je ugotować, zróbcie to, ważne żeby były miękkie. Po upieczeniu, lekko je studzimy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko wrzucamy do buraków.
Dodajemy do tego rozdrobniony ząbek czosnku, ocet lub sok z cytryny, cukier i olej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Do jednej części sałatki, na próbę, dodałam olej z pestek dyni. Też fajnie pasował. Spróbujcie nim kiedyś zastąpić olej rzepakowy.

Podobne przepisy:
Sałatka z buraków i cebuli
Buraki zasmażane
Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności