Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą

przez Kardamonowy

Tak, udało mi się zerwać młodą cukinię dosłownie tydzień temu. Nasze wakacje na Podlasiu obfitowały między innymi właśnie w takie cudawianki. Jak wakacje, chałupa dla siebie i piękna pogoda to grill. Jak grill to zawsze u mnie jakaś zielenina. Tym razem na stół wjechała sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą. W ogóle nigdy nie jadłam młodej cukinii, którą spokojnie można jeść na surowo. Te, które zerwałam miały jakieś 12 cm długości, więc były naprawdę małe. Postanowiłam połączyć je z miętą, która rosła w ogrodzie i z fetą, która idealnie uzupełniła całość. A, i jeszcze jeden składnik. Cienki, niewielki por, który również rósł w ogrodzie.



Składniki:
3 młode cukinie
biała część bardzo małego pora
garść rukoli (opcjonalnie)
parę liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, rukolę, poszatkowane liście mięty i pokruszoną fetę. Dolewamy do tego sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności