Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Przy okazji ostatniego spotkania z weganami, zrobiłam na kolację m.in. hummus z grochu. Dla urozmaicenia powstała także pyszna pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Nie spodziewałam się tak fajnego efektu. Na pewno będę kombinować z innymi dodatkami. W ogóle, tak a propos słonecznika, dziś zrobiłam chałwę z niego. Przepis wrzucę za parę dni, o ile okaże się zjadliwa. Póki co, zjadliwa jest zdecydowanie bardzo.



Składniki:
1 szklanka obranych ziaren słonecznika
5 suszonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
parę liści bazylii
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz


Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 3 godziny. Cebulę kroimy w kostkę o obsmażamy do zrumienienia na oleju po pomidorach. Odcedzony słonecznik wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy do niego pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii, miksujemy na nie do końca gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności