W weekend ma być tak fajna pogoda, że aż żal nie wykorzystać jej na grilla. Ja nie wykorzystam. Czemu? Bo nie mam domu z ogrodem. Tzn. niewielką imprezę urodzinową robię, w okrojonym składzie, raczej wieczorem. W domu z ogrodem, ale jednak to nie ta pora. Planowałam machnąć pierwszego grilla w urodziny, ułożyłam już sobie nawet menu. Odpuszczam jednak.
Ale… no właśnie. Spodziewam się, że jednak znajdzie się jakiś szczęśliwiec, który będzie grillował i przyda mu się do tego przepis na przepyszny sos. Sos, który robię do zapiekanek z bagietek. Pomysł jest taki, że zaproponuję różne opcje produktów, każdy sobie wybierze co będzie chciał jeść, do tego podam parę sosów i już. Zobaczymy czy to się sprawdzi, pierwszy raz będę „gotować” w takim klimacie. Na pewno dzieci będą zadowolone. Zawsze coś.
Sos z dodatkiem fety mam już jeden za sobą. Też był robiony na imprezę, w tym samym miejscu, z trochę innymi dodatkami. Jeżeli jesteście go ciekawi, pod dzisiejszym przepisem zostawię Wam linka.
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą na pewno będzie smaczniejszy w letnim sezonie, kiedy zioła będą smakowały tak jak trzeba. Obecnym jeszcze do tego daleko, ale coś do jogurtu i fety trzeba było dodać. Wylądowały w nim więc koperek i natka pietruszki. Z dodatkiem zielonej dymki byłby jeszcze lepszy.
A, i nie szalejcie z solą. Pamiętajcie, że feta jest dość słonym serem. Ja nie dosypałam grama soli, a sos i tak wyszedł dość słony.
Już nie mogę się doczekać aż będę mogła Was zamęczać przepisami na grilla. Problem w tym roku jednak może być z miejscówkami na grilla, ale jakoś to sobie ogarniemy. Nie odpuszczę tego, sprawia mi to za dużą frajdę. Lista przepisów się zwiększa z tygodnia na tydzień, ciągle wpadają nowe pomysły. Aż boję się wchodzić na zachodnie strony, po takim szperaniu mam zawsze większy mętlik w głowie. Czekajcie aż sama doczekam się swojej działki. I z prawdziwego zdarzenia zamykanego grilla. Będę kombinować nawet ze śniadaniami. Desery? A proszę bardzo. Będą też desery.
Składniki:
200 g fety
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
pół łyżeczki soku z cytryny
sól (opcjonalnie)
pieprz
Fetę, jogurt i obrane ząbki czosnku wrzucamy do robota kuchennego, miksujemy. Dodajemy do nich umyte, poszatkowane zioła, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy solą.
Podobne przepisy:
Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami
Sos z fety i suszonych pomidorów
Sos czosnkowy z ziołami
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
Tzatziki
Tzatziki z rzodkiewkami
Sos szczypiorkowy
Sos chrzanowy
Sos czosnkowy z serka twarogowego