Tego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze.
Jak sobie teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie.
Składniki:
główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej)
mały por (biała część)
pęczek koperku
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Zalewamy majonezem i jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Podobne przepisy:
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu
Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów
Coleslaw z kapusty pekińskiej