Znowu surówka i znowu ananas? A tak. Przy okazji ostatniego weekendowego obiadu miałam w planie zrobić surówkę z marchewki. Bo My może. Marchewek w formie surówek na blogu jest sporo, postanowiłam zrobić coś nowego. Nie wiem czy każdy bloger tak ma, ale ja mam tak, że większość potraw staram się „upchnąć” na bloga. Nie odbierzcie tego negatywnie, nie chodzi o publikacje na siłę (wiecie, że tego nie robię), chodzi o eksperymenty, które czasami po prostu aż się proszą o wrzucenie na bloga. I to jest właśnie jeden z nich.
Marchewki, mimo że są słodkie same w sobie, lubią słodkie dodatki. W wielu przepisach do marchewek dodaje się szczyptę (lub więcej) cukru i to nie jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego.
Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem, wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje.
Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą. Ten rodzaj surówki zdecydowanie lepiej zagrałby z mięsem. Ja go widzę z pulpetami albo ze schabowym. Albo indykiem smażonym w panierce, do drobiu jakoś bardziej marchewka mi pasuje. I porządnie utłuczone ziemniaki.
Patrzę na dzisiejszy przepis, ale moje myśli są już w okolicach Świąt Wielkanocnych. Rzuciłam okiem na datę, już niedługo trzeba będzie wrzucać przepisy świąteczne. I niby piszę o surówce z marchewki, a tak naprawdę myślę o rzeżusze i jajkach. I o tym czy jednak do swoich świątecznych kulinarnych planów nie dodać kolejnej sałatki. Bo rzeżuchy chyba jednak będę miała tyle, że trzeba będzie ją upychać gdzie się da. Muszę sprawdzić czy Tolka ogarnie jej smak, bo na My w tej kwestii liczyć nie mogę. No i widzicie, post o surówce kończę przemyśleniami o tym komu wcisnąć rzeżuchę. Muszę poczytać czy nie zaszkodzi kotom.
Składniki:
3 marchewki
1 jabłko
2 plasterki ananasa z puszki
3-4 łyżki śmietany 12%
łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zalewy z ananasa
sól
pieprz
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do marchewki. Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę plasterki ananasa, śmietanę, sok z cytryny, zalewę z ananasa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
Podobne przepisy:
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki z dżemem morelowym
Surówka z marchewki i gruszki
Surówka z marchewki i pora
Surówka z marchewką i jabłkiem