Przepis z ostatniego ekipowania, był dodatkiem do faszerowanych papryk. Faszerowanych oczywiście tonami mięsa, a jakże. Wszystko ładnie się uzupełniło. Zresztą tego typu surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. I możecie ją zrobić z każdej kapusty, nie tylko młodej. Potrzebuję nawet czegoś podobnego na najbliższą niedzielę, ale w tych upałach (na wynos) raczej się nie sprawdzi. Spoko, coś wymyślę.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 puszka kukurydzy
2 ogórki gruntowe
1 czubata łyżka majonezu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej kukurydzę i ogórki pokrojone w kostkę (ja ich nie obierałam). Do słoika wlewamy jogurt, majonez i sok z cytryny, zamykamy go i energicznie mieszamy. Do warzyw dodajemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą
Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Coleslaw z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z młodej kapusty z porem
4 komentarze
O! z ogórkiem też fajnie,ja ostatnio robiłam z marchewką i kukurydzą:)
O! Z marchewką też fajnie :D.
Przepyszna. Dodałam jeszcze koperku.
Też bym dodała. Może nawet zrobię jutro, mam dogorywającą młodą kapustę. I duuużo koperku.