Tak, wiem, wczoraj miał być post. Trochę za późno usiadłam do bloga, zabrakło mi dosłownie 30 minut do spokojnego napisania przepisu. Ale to nieistotne, będzie dziś. I to jaki.
Zacznę może od tego, że surówka z ogórków, pora i jabłka była dodatkiem do pierogów z mięsem. Dla mnie to mega dziwne połączenie. Mam już prawie 40 dych na karku, a w życiu nie jadłam pierogów z surówką (jakąkolwiek). I sama surówka była jak najbardziej planowana do jakiegoś „normalnego obiadu”, ale w międzyczasie wyszedł pomysł pierogów. Surówkę zrobiłam z rozbiegu i za bardzo nie mieliśmy jej z czym zjeść. Więc wylądowała z pierogami. Wiecie jakie to jest fajne połączenie? Pewnie wiecie…
Ogórki gruntowe istnieją dla mnie tylko w mizerii (piszę o dodatku do obiadu). Tzn. istniały. Już sama nazwa „surówka z ogórków” dziwnie brzmi. Od jakiego czasu chodziły za mną jednak pomysły na wykorzystanie ogórków do różnych potraw. Poza przetworami, które zajmują mi ostatnio najwięcej czasu, miałam w planie jeszcze zupę i właśnie jakiś dodatek do obiadu. Za zupę zabiorę się może w czwartek. No i właśnie, surówka. Pomyślałam co by z czym dobrze zagrało. Na początku miał być tylko por. Skończyłam robić surówkę, spróbowałam i czegoś mi zabrakło. Ogórek był trochę mdły, ogólnie brakowało mi słodyczy. Nie chcąc dodawać cukru, dodałam jabłko. I to było to.
Miałam jeszcze inne przemyślenia. Jak pokroić ogórki, żeby nie zdominowały całości. I żeby wszystko w miarę dobrze wyglądało. Nie byłam przekonana do ścierania ogórków, ale ostatecznie przy tym zostałam. I jestem zadowolona, że tak to się skończyło. Plasterki odpadły już na samym początków, półplasterki… łee, nie. Wyszło naprawdę super.
I powiem Wam szczerze, dawno nie jadłam tak dobrej surówki. Zawsze uważałam, że coleslaw bije wszystkie na głowę. Jak dla mnie, pojawił się godny przeciwnik. Przeciwnik w postaci surówki z ogórków, pora i jabłka.
Zróbcie koniecznie.
Składniki:
5 ogórków gruntowych
średnia biała część pora
1 jabłko
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
pół pęczka koperku
sól
pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do nich odrobinę soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę i wrzucamy do miski.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ogórków.
Do ogórków i jabłka wrzucamy pokrojonego w półplasterki pora, jogurt, majonez, poszatkowany umyty koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Podobne przepisy:
Surówka z pora, gruszki i marchewki
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich
2 komentarze
Zrobiłem dzisiaj do.jutrzejsxego obiaduale zamiast buałej części pora ( nie było w domu )dodałem czerwoną cebulę i jeden zielony liść pora.
Qrde mie mam jutro na obiad bo chyba lodówka mi zerzarła.
Hahaha <3.