Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich

przez Kardamonowy

Jestem, wróciłam po prawie dwóch tygodniach nieobecności. Powód? W sumie Tola, rozjechała nam się nagle zdrowotnie. Teraz niby już jest ok, ale z kolei ja od weekendu nie miałam weny. Właściwie do niczego.
Wczoraj gotowałam wszystko właściwie z resztek lodówkowych, więc nie było o czym pisać i czego publikować. Dziś rano odstawiłam Tolę do przedszkola i jak tylko wparowałam do domu, od razu zabrałam się za gotowanie. I to z grubej rury, bo wymyśliłam sobie pierogi. Mój brak weny do czegokolwiek od razu minął. Moim lekarstwem na gorsze samopoczucie chyba jednak jest gotowanie. Nie mówię, że jedynie, ale to dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło.
Ale ja dziś nie o tym. Jak widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas.
Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości składników, a finalnie wyszła no naprawdę genialnie. Jak zrobicie ją raz, gwarantuję, że będziecie do niej wracać.
Na początku w sumie chciałam ją zrobić w klasyczny sposób, bez orzechów i z marchewką. Ale otwierając szufladę z kuchennymi duperelami, zobaczyłam resztkę orzechów włoskich, które postanowiłam dorzucić do sałatki. I specjalnie zrezygnowałam z marchewki, żeby zupełnie odejść od tradycyjnego przepisu.
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich będzie pasować właściwie do większości wytrawnych obiadów. Ja zjadłabym ją nawet z dzisiejszymi pierogami, bo o gulaszach i innych kluskach nawet nie wspomnę. Spokojnie sprawdzi się do kotletów, placków – tych mięsnych i wegetariańskich. Jak się uprzecie to i z karkówką czy camembertem z grilla będzie dobrze smakować.
Nie będę już jej dłużej wychwalać, po prostu ją zróbcie i jedzcie na zdrowie.


Składniki:
większy por (biała i jasnozielona część)
1 duże jabłko
garść orzechów włoskich
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
sól  
pieprz

Orzechy szatkujemy w mniejsze kawałki.
Pora przecinamy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy go w cienkie półplasterki i wrzucamy do miski.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do pora.
Dodajemy do tego orzechy, jogurt, majonez, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Surówka z ogórków, pora i jabłka
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora i kukurydzy
Surówka z pora
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z pora, gruszki i marchewki

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności