Przez to, że lubię gotować i prowadzę bloga, ciągle kombinuję z przepisami. Rzadko robię zupełnie zwyczajne, kompletne polskie obiady. Nawet gdy upiekę kawał mięsiwa to żeby było zdrowiej, podaję do niego ciemny ryż lub kaszę. Kluski śląskie? Rzaaadko. A mieszkam na Śląsku, więc jest to niewybaczalne. Surówki? Sałatki? A mam już przepis na blogu? A czy będzie wystarczająco oryginalna? Zdrowa? Jeeeeny. No ileż można?
I przychodzi taka niedziela jak wczoraj, kiedy na obiad zrobiłam pieczoną karkówkę. I kluski śląskie. Tak! I od paru dni chodziła za mną zwykła surówka, która pięknie uzupełni karkówkę i kluchy. I tak oto jest. Surówka z pora, marchewki i kukurydzy. Prosta, przepyszna, domowa. Z dodatkiem koperku i dymki. I ulubionym majonezem.
Wczorajszy obiad był na tyle pyszny, że Tola kluski z sosem chciała zjeść na śniadanie. W sumie jej się nie dziwię, ja miałam ochotę je zjeść w okolicach północy. Chyba muszę częściej wracać do tego typu klasyków. Nie, nie chyba, będę to uskuteczniać. Zupełnie niepotrzebnie skupiam się głównie na blogu, a przecież na nim świat się nie kończy.
W ogóle myślałam, że surówka z pora, marchewki i kukurydzy nie będzie smakować mojej córce. Bo będzie za ostra, bo koperek zabija i inne tego typu historie. Nic z tych rzeczy. Cała nasza trójka zjadła obiad ze smakiem. Od klusek, poprzez mięso, na surówce kończąc.
Jeżeli lubicie surówki z pora, ten przepis jest właśnie dla Was. A na dole, jak zawsze, podrzucę Wam inne pomysły na pyszne surówki do obiadów.
Smacznego. I na zdrowie.

Składniki:
1 duży por (biała i jasnozielona część)
1 średnia marchewka
pół puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka poszatkowanej dymki
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
sól
pieprz
Pora przepłukujemy. Można go przekroić wzdłuż i również przepłukać środek. Kroimy go w cienkie półplasterki, wrzucamy do miski.
Dodajemy do niego umytą, startą na największych oczkach marchewkę, odsączoną kukurydzę, poszatkowany koperek i dymkę.
Wlewamy do tego jogurt i majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.
Podobne przepisy:
Surówka z ogórków, pora i jabłka
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora i kukurydzy
Surówka z pora
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z pora, gruszki i marchewki
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z selera, gruszki i daktyli
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki z dżemem morelowym
Surówka z marchewki i gruszki
Surówka z marchewki i pora
Surówka z marchewką i jabłkiem