Ostatni świąteczny przepis, wrzucony dosłownie na ostatnią chwilę. Zaraz wracam do obijania się, więc nie będę się dzisiaj rozpisywać. Świąteczna granola jest nazwana świąteczną, ponieważ w części składa się z migdałów, moreli i żurawiny. Jest także doprawiona odrobiną przyprawy do piernika. Jeżeli pod koniec grudnia będą się jeszcze u Was zawieruszały tego typu resztki świąteczne, polecam z nich zrobić właśnie granolę.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki suszonych moreli
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki ziaren siemienia lnianego
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki płynnego miodu
płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki, poza przyprawą, żurawiną i morelami mieszamy w misce. Rozsypujemy na dużą blachę piekarnika, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, bardzo często mieszamy, żeby wszystko się równo przyrumieniło. 5 minut przed końcem, dosypujemy żurawinę i pokrojone w mniejsze kawałki morele. Po tym czasie, wyciągamy blachę z piekarnika i wszystko posypujemy przyprawą, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podobne przepisy:
Granola jabłkowo-cynamonowa
Granola z masłem orzechowym
Granola
1 komentarzy
domowa granola, w świątecznym klimacie- przepysznie!