Tzatziki z chrzanem

przez Kardamonowy

Bo niby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików).


Składniki:
2 ogórki gruntowe
mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość)
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
sól
pieprz  

Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Podobne przepisy:
Tzatziki
Sos czosnkowy z ziołami
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos czosnkowy z serka twarogowego
Tzatziki z rzodkiewkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności