Powstał pomysł zrobienia młodych ziemniaków z boczkiem i ziołami. Tylko jakoś tak same ziemniaki… nie wiem, średnio. My sobie wymyślił do tego surówkę coleslaw. W sumie ok, może być. Niestety podczas zakupów okazało się, że w sklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza), nie było szans na dyskusje – czerwona wylądowała w koszyku. Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem ma w sumie podobny skład jak coleslaw, postanowiłam ją jedynie podrasować właśnie chrzanem. I oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Tak w ogóle, to do ziemniaków z boczkiem – bom ba sty czna.
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
1 kubek dużego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Z reszty składników robimy sos. Warzywa wrzucamy do miski, można je trochę pougniatać rękami. Całość polewamy sosem, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i gruszki
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim