Dziś wracam do Was z kolejnym przepisem na koktajl. W końcu mogliśmy zrobić normalny koktajl ze szpinakiem. Przez jakiś czas nie mogliśmy się raczyć tą zieleniną, z powodów czysto zdrowotnych. Tzn. u mnie wszystko grało, u My coś poszło nie tak z poziomem żelaza. I tak, wiem, że szpinak to żelazo niehemowe, czyli mniej przyswajalne przez człowieka niż hemowe (mięso). Poziom żelaza My był już na poziomie dość niebezpiecznym, ograniczyliśmy je więc do minimum. Wyniki badań jednak powoli wracają do normy, pozwoliliśmy sobie więc na odrobinę szaleństwa. Chociaż przyznam się Wam, że w tyle głowy mam gdzieś ten cholerny poziom żelaza, więc odruchowo do szpinaku dodałam nabiał, który zaburza wchłanianie się żelaza.
Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem to dość klasyczny przepis na koktajl. Nie wydziwiałam z dodatkami w postaci płatków owsianych, siemienia czy innych otrębów. Tak w ogóle bardzo lubię połączenie bananów i szpinaku. Kiwi wylądowało w koktajlu tylko dlatego, że więdło już w misce, gdyby go nie było, po prostu (z przyjemnością) bym go nie dodała. A, no i sok z pomarańczy, na które powoli kończy się sezon. Pochłaniamy więc cytrusy, póki są pyszne.
Koktajle pijemy parę razy w tygodniu, ale nie chce mi się za każdym razem robić im zdjęć. Wybieram więc te najciekawsze. Wczoraj piliśmy np. koktajl z burakiem. A tak. Za jakiś czas o tym napiszę, myślę że warto. Dziś piliśmy koktajl z awokado, bananem, melonem i ostropestem. I wyszedł taki sobie. Nie, nie przez ostropest (ten dodaję dość często, nigdy nie zmieniał smaku koktajlu), coś tam nie zagrało. Nie będę go publikować, bez sensu.
Na blacie w kuchni dojrzewa awokado i mango, więc niedługo znowu coś wyczaruję. Mam też sporą ilość mrożonych owoców, które zalegają mi w lodówce. Pomyślimy.
Składniki:
1 dojrzały banan
2 dojrzałe kiwi
duża garść świeżego szpinaku
pół szklanki wody
pół szklanki kefiru
1 pomarańcza
(przepis na 2-3 porcje)
Szpinak dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera. Kiwi i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Do szpinaku dodajemy kiwi, banana, wodę i kefir, a także wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Jeżeli koktajl wyszedł za gęsty, dolewamy więcej płynu.
Podobne przepisy:
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem
Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i mandarynkami
Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi
Koktajl ze szpinakiem, bananem, gruszkami i kiwi
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z bananem, szpinakiem i otrębami
Koktajl z chia, szpinakiem i ananasem