Barszcz ukraiński

przez Kardamonowy

W sumie nie wiem czemu tak za nim przepadam. Nie pamiętam czy barszcz ukraiński jadałam w dzieciństwie, czy moi rodzice w ogóle go gotowali. Mam do niego ogromny sentyment i naprawdę nie wiem skąd to się bierze. Odkąd mieszkam na Śląsku (a już zleciało niewiele ponad 20 lat) ani razu nie jadłam tej zupy. W wielu śląskich rodzinach jadłam zupy, ale nikt nigdy nie zaproponował mi barszczu ukraińskiego. Ostatnio dość często robię zakwas z buraków. Postanowiłam go wykorzystać w końcu do czegoś innego, niż tylko do picia. Barszcz wyszedł przegenialny. Jeżeli nie mieliście okazji go zjeść, polecam. Przepis na zakwas z buraków podrzucę tutaj za jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. 



Składniki:
2 l bulionu drobiowego
1 l zakwasu z buraków
4 ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę
3 upieczone lub ugotowane buraki
1/4 główki białej kapusty (bardzo małej)
1 szklanka fasoli Jaś
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
jogurt naturalny lub śmietana
sól
pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki  

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień wymieniamy w niej wodę, gotujemy do miękkości. Do garnka z bulionem wrzucamy poszatkowaną kapustę, gotujemy ją podprzykryciem prawie do miękkości, następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy je także al dente. Do bulionu wlewamy zakwas z buraków, wrzucamy ugotowaną fasolę, starte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy do zrumienienia pokrojoną w kostkę cebulę , dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, weźcie sobie na to poprawkę :).

Podobne przepisy:
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Barszcz czerwony z uszkami
Zupa z burakami i czerwoną fasolą
Zupa jarzynowa z burakami

2 komentarze

andziullina 13 grudnia, 2014 - 10:25 pm

ładny talerz, co to za zastawa?

Odpowiedz
Monika 11 kwietnia, 2015 - 2:09 pm

Pepco 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności