Kolejny przepis z myślą głównie o najmłodszych. Soków przecierowych w sklepach jest jak mrówków, wiem. Zrobienie tego rodzaju soku w domu jest jednak banalnie proste. Takie soki można też spokojnie pasteryzować, więc nie trzeba ich wypijać od razu. Moim zdaniem, świeży, powinien stać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Tydzień temu dostałam w prezencie wieeelką dynię. Obecny weekend będzie bardzo dyniowy, My już się „cieszy”. Myślę, że wykorzystanie części takiego grubasa (mówię o dyni), właśnie do soku, jest dobrym pomysłem. Zapasteryzowany słoik właśnie przekazałam jednemu z ekipowych dzieci.
Składniki:
1 kg dyni (waga bez skóry)
1 kg jabłek
1,5 l wody
sok z 3 pomarańczy
sok z 4 cytryn
2 łyżki miodu
Umyte, obrane jabłka i dynię, kroimy w mniejszą kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy, dodajemy miód i soki w cytrusów. Miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. W zależności od tego jak bardzo soczyste są owoce, może wyjść sok o różnej konsystencji. Jeżeli obawiacie się, że wyjdzie za rzadki, możecie odcedzić dynie z jabłkami, zmiksować, a na koniec dodawać wodę z miodem i sokiem z cytryn i pomarańczy, w odpowiedniej dla Was ilości.
3 komentarze
świetny sok! taki domowy "kubus" 🙂
Witam,
zainspirowała mnie Pani tym przepisem do zrobienia klasycznego przecierowego soku marchew banan jabłko.
Tylko czy coś dobrego z tego wyjdzie i fajna konsystencja, kiedy to nie mam sokowirówki i powyższym sposobem ugotuję marchew z jabłkiem a po wystudzeniu dodam banany, zblenduje i przetrę przez sito?
Może próbowała Pani w ten sposób? 🙂
Hej. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie, ale nie bałabym się spróbować. Jak tak sobie pomyślę to nie widzę przeciwwskazań. I mówmy sobie na ty, będzie łatwiej :). Tak właściwie to też mnie zainspirowałeś i z przyjemnością zrobię za parę dni taki sok, jaki tutaj zaproponowałeś. Pozdrawiam.