Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami

przez Kardamonowy

Dziś nie wychodzę z kuchni. Gotuję schab w sobie własnym dla Toli, kompot ze śliwek, skończyłam łazanki, zaraz zabieram się za zasmażane buraki. Mam mega wyrzuty sumienia, bo od paru dni nie potrafię się odnaleźć w kuchni, a tak być nie może. Do wczoraj nie chciało mi się w ogóle gotować. Robiłam minimum, zamówiłam sobie jedzenie do domu. My jest w rozjazdach i miałam w planach gotować na maksa i nic z tego nie wynika. Zupełnie nic. Ogólnie niewiele rzeczy ostatnio cieszy, więc to pewnie taka przejściówka. To znaczy na pewno. Już obejrzenie wczoraj dokumentu o Wham! dodało mi masę pozytywnej energii. Od rana słucha sobie ich płyt, przy nich od razu nóżka chodzi. Obudził się też mózg. No dzień dobry.
Skąd pomysł na zrobienie bigosu ze słodkiej kapusty z kabanosami? Po pierwsze chodzi za mną od dawna i od dawna przymierzam się do publikacji przepisu. Po drugie przywieźliśmy z ostatnich wojaży dwie wielkie kapusty i muszę je jakoś przerobić. Przerabiam więc. Po trzecie mam w zamrażarce za mało miejsca, więc muszę ją powoli zerować. A, że mam zamrożoną sporą ilość kabanosów, które kupiliśmy jakiś czas temu od osoby prywatnej, no rozumiecie… Rach ciach i za jednym razem odhaczam trzy powody.
Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami smakuje bardzo domowo, wiecie, jak u babci. Mi najbardziej smakuje ze świeżym pieczywem. Zrobiłam też wersję z makaronem, przepis na tę wersję pojawi się trochę później. To znaczy tam nie będzie żadnej filozofii, po prostu dzisiejszą potrawę wymieszałam z łazankami. Postanowiłam jednak zrobić dwa osobne posty, bo może akurat ktoś tutaj trafi z powodu łazanek, a nie samego bigosu.
Na dziś tyle, wracam do kuchni, póki mój dzisiejszy obłęd trwa.
Do następnego, cześć.


Składniki:
pół główki małej białej kapusty
300-350 g kabanosów wieprzowych lub cienkich kiełbas
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka wody (lub więcej)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5-6 porcji)

Kapustę kroimy w cienkie, mniejsze kawałki (ja pokroiłam połowę główki na 4 kawałki i potem pokroiłam przy użyciu mandoliny), odstawiamy.
Kabanosy kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Do kabanosów dorzucamy poszatkowaną kapustę, rozdrobniony ząbek czosnku, liść, ziele, przesmażamy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Następnie wlewamy wodę, koncentrat pomidorowy, dodajemy majeranek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty (u mnie to trwało około 40 minut). Jeżeli woda za bardzo odparowała, można dolać jej więcej. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Bigos staropolski
Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy
Bigos z cukinią i kurczakiem
Bigos z wieprzowiną

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności