Fasola pieczona z kabanosami i papryką

przez Kardamonowy

Nie no, to było tak dobre, że nie wiem jak mam Wam to napisać. Na początku miała być zwykła fasolka po bretońsku, potem wymyśliłam do tego kabanosy i paprykę. Na gotowaniu również się nie skończyło – musiałam całość jeszcze zapiec. My jadł, jadł, jadł i jadł. Po tekście: „pierwszy raz mam tak, że wolę iść do kuchni po dokładkę, niż po piwo”, uwierzyłam. No i co ja mam więcej dodać? Nic. Bierzcie się za gary i zróbcie tę fasolę koniecznie. 
Ja, przez ostatnie dwa tygodnie, zrobiłam ją już trzy razy. Naprawdę. 



Składniki:
500 g fasoli  (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego)
300 g kabanosów wieprzowych
1 duża czerwona papryka
1 mała chili (lub duża – jak kto woli)
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oregano
sól  

Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) – do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia. 

Podobne przepisy:
Fasolka po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi
Fasola duszona z wieprzowiną
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem

0

12 komentarzy

Unknown 18 lutego, 2016 - 3:07 pm

Zrobiłam, przepis rewelacja, dziękuję!!!!!

Odpowiedz
kociołek-pyszności 18 lutego, 2016 - 3:07 pm

Smaczne, treściowe i bardzo rozgrzewające danie 🙂

Odpowiedz
Angie 18 lutego, 2016 - 3:07 pm

Uwielbiam takie aromatyczne i ciepłe dania w zimę<3

Odpowiedz
Monika 18 lutego, 2016 - 3:11 pm

Dzięki za komentarze i za wypróbowanie przepisu. Cieszę się o tak!

Odpowiedz
Anonimowy 4 listopada, 2017 - 11:21 am

Ale wode odcedzamy czy nie?

Odpowiedz
Monika 4 listopada, 2017 - 11:21 am

Nie

Odpowiedz
Anonimowy 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

Najlepiej na końcu przyprawić majerankiem…bardzo smaczne…a majeranek jest na trawienie, a fasola wiadomo jest nadymająca….po majeranku nie ma problemów z gazami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

A gazy w gratisie? ;-))) Sam widok takiej fasolki dobrze robi na apetyt. Pozdrawiam, Tomciołakomczuszek

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:23 pm

🙂

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:24 pm

Ja specjalnie nie dodawałam majeranku, żeby nie smakowało jak zwykła bretońska. Ale tak, majeranek pomaga :).

Odpowiedz
Anonimowy 13 kwietnia, 2018 - 10:01 am

Też wypróbowałam ten przepis…tylko zamiast kabanosków dałam kiełbasę chorizo…wyszło pysznie .Polecam

Odpowiedz
Monika 13 kwietnia, 2018 - 10:05 am

Fajny pomysł, kiedyś też spróbuję :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności