Nie będzie porządnego wstępu, bo najnormalniej w świecie mam lenia. Długie weekendy są fajne, ale rozleniwiają jak nie wiem co. Parę dni temu, zrobiłam trochę przypadkiem, ogórki w zalewie musztardowej. Nie spodziewałam się po nich wiele, ale 5 dni po ich zrobieniu, z ciekawości otworzyłam najmniejszy słoik. Szok. Naprawdę. Takie niespodzianki to ja lubię. Za parę dni zrobię kolejną porcję.
Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoików po 650 ml.
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
200 g musztardy miodowej
1,5 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
12 ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
Z wody, musztardy, octu, cukru i soli robimy zalewę, gotujemy ją minutę, odstawiamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i ogórki (tak do 4/5 wysokości słoika). Wszystko uzupełniamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.
Podobne przepisy:
Ogórki z ananasem
Ogórki w curry z selerem naciowym
Ogórki z kolendrą
Ogórki w zalewie gyros
Mizeria na zimę do słoików
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki kanapkowe z chili