Pasta z sera żółtego

przez Kardamonowy

Pasta z sera żółtego to jest tak prosty pomysł na śniadanie i kolację, że właściwie szkoda słów. Zrobiłam ją z rozmrożonego sera żółtego w plastrach. Plastry się tak fatalnie posklejały, że nie miałam już do nich cierpliwości. Jedyne co pozostało to zetrzeć ser na tarce. I niby, tak, mogłam go dodać po prostu do jakiejkolwiek potrawy, ale postanowiłam zrobić coś nowego. O efekt tego macie na zdjęciu.
I to jest naprawdę przepyszny efekt. Bardzo kaloryczny, ale cóż… Jeżeli nie liczycie kalorii albo jest Wam wszystko jedno, proszę bardzo, częstujcie się. Poniżej podaję Wam przepis na coś bardzo łatwego do zrobienia i jednocześnie bardzo baaardzo smacznego.
Mamy więc tutaj ser, majonez (o tak!, ten jeden jedyny najlepszy, inny żaden nie wchodzi w grę), jogurt naturalny (żeby jednak zmniejszyć wyrzuty sumienia), jest musztarda dijon, która dodaje pazura, czosnek, zioła, sól i świeżo mielony (!) pieprz.
Pasta z sera żółtego z tego przepisu smakuje dokładnie tak jak trzeba. Smakowała nam z każdym rodzajem pieczywa, nawet z chałką. Smakowała prosto z miski, smakowała z łyżeczki. Nie smakowała Toli, ale tym się w ogóle nie sugeruję, bo moje dziecko nie lubi sera żółtego. Wy też się tym nie sugerujcie.
Zasugerować się natomiast możecie moimi innymi pomysłami na pasty do pieczywa, które wrzucę Wam pod dzisiejszym postem.
Jutro wybywamy z Tolą do Milówki na parę dni, więc raczej nie będę szaleć z postami i gotowaniem. Laptopa zabieram ze sobą, może wjedzie jakiś jeden post, może dwa. Zaglądajcie do mnie.
A od przyszłego tygodnia obiecuję poprawę. Bo i czasu będzie więcej, posiedzę więc trochę w kuchni, przy zdjęciach i postach.
I pomysłów znowu pełna głowa.
Paa.


Składniki:
200 g ulubionego sera żółtego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz

Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach, wrzucamy do miski.
Dodajemy do niego majonez, jogurt naturalny, musztardę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowane zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.

Przepisy na inne podobne pasty:
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami
Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli
Pasta paprykowa z fetą
Pasta z fasoli i pieczonej papryki
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry
Hummus z jarmużem
Hummus z masłem orzechowym
Hummus z pieczoną marchewką
Hummus i tahini
Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym
Fava – grecki „hummus” z grochu
Pasta z ciecierzycy i groszku
Pasta z cukinii i ciecierzycy

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności