Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy”

przez Kardamonowy

Jeny, ja się nie nadaję do babrania w kuchni. A przy tej sałatce się trochę nababrałam. Pal licho układanie warstw, to poszło dobrze. Najgorszy był ten koperek, który musiałam w miarę ładnie poukładać. Potem jeszcze zdjęcia, pogoda nie rozpieszcza, chmura na chmurze. Tu prześwietlone, nie ten kadr. My trochę mi pomagał doświetlać sałatkę, niby pomogło, ale nie jestem zadowolona z tego zdjęcia. No trudno, niech leci w świat. Na pewno już dzisiaj nic nie gotuję i nic nie fotografuję, to jest postanowione.
Skąd pomysł na sałatkę w tym klimacie? Zeszłoroczna sukienka panny młodej robi taką furorę, że postanowiłam iść za ciosem. Ten dzisiejszy wieniec jest więc kopią innej sałatki. Trochę pozmieniałam składniki. W „sukience” były ziemniaki, kurczak, w dzisiejszej wylądował tuńczyk i kiszone ogórki. Wyszła w sumie z tego po prostu sałatka warstwowa, ale pod inną postacią, dość urodziwą. Składniki więc możecie dać dowolne, ważne żeby uzyskać sałatkę na kształt wieńca.
Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy” wyszła pyszna. Jeżeli lubicie sałatki z użyciem tuńczyka, będziecie ukontentowani (tak, tak :)). Reszta składników fajnie uzupełnia wędzoną rybę. I koperek, moje ulubione zioło, idealnie pasujące do właściwie każdej ryby.
A właśnie, czy ten koperek nie wygląda trochę jak sierść zwierzęcia? Cały czas miałam wrażenie, że patrzę na futrzastą sałatkę. Nie no, wiem, że raczej niewiele zwierząt ma taki kolor sierści. A Grinch? Boszsz…


Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego w oleju)
5 jajek
3 średnie ogórki kiszone
100 g sera żółtego
2 łyżki poszatkowanego grubego szczypiorku
pół małego pęczka koperku (do przybrania)
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Jajka wkładamy do zimnej wody, gotujemy 8 minut od zagotowania, obieramy, żółtka oddzielamy od białek. I żółtka i białka ścieramy na tarce na średnich oczkach (osobno).
Majonez mieszamy z jogurtem i szczypiorkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy.
Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem, ser ścieramy na tarce na największych oczkach, ogórki kroimy w drobną kostkę.
Na dużym talerzu na środku układamy szklankę do góry dnem. Wokół niej będziemy układać warstwy sałatki.
Na talerzu wykładamy ser i żółtka, lekko doprawiamy solą i pieprzem, wyrównujemy wszystko. Następnie polewamy je 1/3 sosu majonezowego. Następną warstwą są ogórki kiszone, znowu sos (1/3), potem tuńczyk, sos, wszystko lekko dociskamy, żeby warstwy porządnie się skleiły. Ostatnią warstwą są białka, które także lekko dociskamy. Wszystko jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz delikatnie wyciągamy szklankę (można nią wcześniej poruszać w lewo i prawo).
Sałatkę ozdabiamy gałązkami umytego koperku. Ja dodałam jeszcze parę sztuk żurawiny.
Gotową sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Podobne przepisy:
Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, porem i kukurydzą
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkami
Sałatka „sukienka panny młodej”
Sałatka warstwowa z szynką, porem, groszkiem i rzodkiewką

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności