Miały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę.
Składniki:
1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych)
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy francuskiej
1 czubata łyżka majonezu
sól
pieprz
Ziemniaki myjemy, zeskrobujemy z nich skórę (jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła.
Podobne przepisy:
Sałatka ziemniaczana z patisonami
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym
Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem
Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z ziemniakami i fetą
Sałatka z ziemniakami z ogniska
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem