Schab pieczony w soku jabłkowym

przez Kardamonowy

Parę dni temu zaopatrzyłam się w soki. Soki pierwsza klasa. W zeszłym roku też się zaopatrzyłam, za rok zrobię to samo. Jegomość od soków zainspirował mnie swoimi produktami, dlatego powstał dzisiejszy przepis.
Zastanawiałam się w sumie nad dwoma opcjami, pierwszą z nich była szarlotka. Prosta, bez kombinacji, taka jak trzeba. Szybko jednak przypomniałam sobie jaką jestem sierotą, jeżeli chodzi o desery. Tzn. na pewno dałabym sobie radę, to nie fizyka kwantowa, ale coś czułam w kościach, że poległabym na zdjęciach. Szarlotka poszła w niepamięć. Drugi pomysł? Tytułowy schab pieczony z soku jabłkowym. Inspiracją był mój przepis na karkówkę. Jeżeli jesteście go ciekawi, podlinkuję go Wam pod dzisiejszym schabem. Przepis jest mega podobny, ale np. zamiast rozmarynu dodałam do mięsa tymianek. Zresztą co ja Wam tutaj, wejdźcie i sami zobaczcie.
Schab wciągnęłyśmy z Tolą (My niestety musiał obejść się smakiem). Tola zjadła go z tłuczonymi ziemniakami, ja z kotletami z kaszy jaglanej i kalafiora, które zostały mi z wczorajszego obiadu. Wersja mojej córki była lepsza. No życie.
Kuleee, zapomniałam o musztardzie. Na sam koniec pieczenia miałam dodać odrobinę musztardy. Pffff. Jak się nie boicie, dodajcie. A z łyżeczkę. I dajcie znać czy było warto.
Tak czy siak wyszło pysznie.


Składniki:
500 g schabu wieprzowego (około 6-7 cienkich plastrów)
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
dwie gałązki świeżego rozmarynu
3/4 szklanki soku jabłkowego dobrej jakości
pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)  

Schab kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm, dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, liście rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso z obu stron (razem z czosnkiem i rozmarynem), na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy. Po 2 minutach zalewamy ją sokiem i wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Powstały sos wlewamy do mięsa, przykrywamy i pieczemy około godziny w 180 stopniach, do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięsa sos odlewamy do garnka, doprawiamy go jeszcze solą i pieprzem. Do kubka wsypujemy mąkę, dodajemy do niej 3 łyżki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Kubek dopełniamy gorącym sosem, mieszamy i wlewamy z powrotem do sosu (można na wszelki wypadek użyć sitka, można też cały sos na koniec zmiksować – ja tak zrobiłam), znowu mieszamy, zagotowujemy. Do sosu do garnka dokładamy mięso, podgrzewamy.

Podobne przepisy:
Schab pieczony w ajvarze
Schab gotowany z suszonymi pomidorami
Schab gotowany w sosie własnym
Karkówka pieczona w soku jabłkowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności