Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej

przez Kardamonowy

Szybka, prosta i przyjemna. Nie pamiętam już do czego miała być dodatkiem, pamiętam natomiast, że byłam pozytywnie zaskoczona jej smakiem. Czemu? Bo nie dodałam do niej grama majonezu, który wielbię i który zawsze, ZAWSZE pasuje do takich surówek. Strach się bać jak będzie smakować tytułowa surówka po dodaniu majonezu. Jak w końcu odważę się w końcu go zrobić własnoręcznie, będę go dodawać gdzie się da. Do kalarepy i pekińskiej także. Chodzi jeszcze za mną majonez z aquafaby, ale to już inna historia. Zabieram się za niego już od tylu lat, że zupełnie o tym zapomniałam. Tola parę dni temu wytargała z szafy ciecierzycę w zalewie (myśląc, że to kukurydza, którą uwielbia) i od razu przypomniałam sobie o aquafabie. Jakby ktoś z Was nie wiedział co to jest, to właśnie jest to zalewa z ciecierzycy, z której to robi się majonez.
Wracając jednak to dzisiejszego przepisu. Powód, dla którego powstała surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej jest prosty. W lodówce znalazłam po prostu zdychającą pekinkę. Nie chciałam jedynie ograniczać do marchewki i cebuli, postanowiłam dodać do niej kalarepę. Z marchewki zrezygnowałam całkowicie, bo też za często nie możemy jej jeść. Na koniec dołożyłam do niej trochę koperku, który też zawsze idealnie uzupełnia tego typu surówki. I już.
Czosnek. Właśnie. Jak dla mnie jest niezbędny. Przez to, że w surówce nie ma majonezu, trzeba dodać do niej coś intensywnego. Kapusta pekińska jest trochę nijaka, kalarepa ma smak, ale to jednak mało. Koperek też ratuje sytuację, ale to nadal nie jest to.
Jeżeli nie musicie mieć takich przemyśleń i ograniczeń jak ja, dodajcie do surówki majonez.
Była pyszna, tak czy siak.
Smacznego i na zdrowie.


Składniki:
główka małej kapusty pekińskiej
1 kalarepa
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
4 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej, jeżeli macie potrzebę)
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz

Kapustę myjemy, szatkujemy, wrzucamy do miski. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zalewamy jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Podobne przepisy:
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu
Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów
Coleslaw z kapusty pekińskiej

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności