Szczerze powiedziawszy, chyba nie miałam okazji nigdy jeść, surowej młodej kapuchy. Smażoną, jak najbardziej, ale formie zieleniny – nigdy. Jesteśmy na początku sezonu warzywnego, więc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra.
Składniki:
1 młoda kapusta
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
garść siemienia lnianego
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka miodu
sól
Kapustę obieramy z zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Coleslaw z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
2 komentarze
Uwielbiam! Mogę zjeść tony, a potem leżę do góry brzuchem, bo mnie boli 😛
Uwielbiam takie surówki 🙂 Chociaż z młodej kapusty surówki żadnej nie jadłam to bardzo ją lubię jeść, jak kroję do gotowanej kapusty z marchewką i koperkiem 🙂