Dziś znowu nie miałam pomysłu na posta. Powoli kończą mi się foldery, w których mam pochowane zdjęcia „na zaś”. Muszę siąść i porządnie sobie rozpisać co i kiedy powinnam ugotować. Tak jest mi najłatwiej ogarnąć bloga, zawsze to się dobrze sprawdza. Pogrzebałam, pomyślałam i postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos.
Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek. Używałam go już do wielu cudawianek z kapustą, musiałam spróbować też z młodą. I tak, wyszło dokładnie to czego się spodziewałam. Wyszedł z tego przepyszny coleslaw, który pasuje prawie do wszystkiego. Z tego co pamiętam, zjedliśmy go chyba z potrawką z kurczaka z ryżem. Nie byłam do końca przekonana do takiego połączenia (z reguły łączymy ją z burakami), ale tak jak Wam napisałam wcześniej, coleslaw jest dobry do wszystkiego. Pasuje do obiadów mięsnych, wegetariańskich, do grilla, kanapek, tortilli.
Myślę sobie właśnie nad kolejną wersją surówki z młodej kapusty. Za tydzień wybywamy na grilla, więc mój mózg już się uruchomił. Mam zapisane dwie sałatki, które chciałabym zrobić. Jedna jest z pomidorów, druga z groszku (póki co, mrożonego). Zastanawiam się czy nie dorzucić do tego jeszcze jakiejś zieleniny z młodej kapusty. Tylko kto to wszystko zje? Nie będzie nas za dużo. Zresztą jak nie teraz, to może tydzień później znowu uda się wbić na grilla. Albo za dwa, kiedy będziemy już na wakacjach. Tam to będę mogła do woli wydziwiać, jedziemy w to samo miejsce, w którym byliśmy rok temu. Będziemy w domku z kuchnią, w której mogę zrobić prawie wszystko. Prawie. Zresztą co ja Wam tutaj… Przyjdzie pora na wakacyjny spam, możecie być tego pewni.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 duża marchewka
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki maślanki
1 łyżka poszatkowanego koperku
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
1 łyżeczka poszatkowanej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Kapustę myjemy, osuszamy, drobno szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, umytą i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Coleslaw z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Surówka z młodej kapusty z porem
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy