Kule, znowu za rzadko pijemy koktajle. Te przepisy, które ostatnio powstają to jedynie efekt bardziej czyszczenia lodówki i koszyka z owocami, niż potrzeba wypicia czegoś zdrowego. Tak jest też i dziś. I nie piję tutaj do koktajlu z płatkami owsianymi i gruszkami. Chwilę temu z lodówki wyjęłam resztę świeżego szpinaku. Mam baardzo miękkie awokado, znajdzie się pewnie jeszcze jakaś przejrzała gruszka, może ze dwie pomarańcze. Tego typu koktajl dobrze wejdzie na drugie śniadanie. Nam przynajmniej to w zupełności wystarczy. Chociaż mój mózg zaczyna znowu kombinować do czego innego można byłoby użyć awokado. Chodzi za mną jakieś śniadanie z jajkami. Dobra, nie. Niech będzie koktajl.
Dzisiejszy przepis na koktajl, jak widzicie, jest z płatkami owsianymi (ja właściwie w kuchni używam jedynie górskich). Te powodują, że napój jest pożywniejszy i jeszcze zdrowszy. Płatki owsiane są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe i dużą ilość błonnika. Okazują się także najbardziej skuteczne w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL). Nic, tylko jeść/pić.
Koktajl z płatkami owsianymi i gruszkami poleca się więc na pierwsze i drugie śniadanie. Można go też potraktować jako „przekąskę” w ciągu dnia. Mnie nasycił na tyle, że nie czułam głodu przed dobre parędziesiąt minut (wszystko też zależy od tego, ile faktycznie go wypijecie).
Jeżeli chodzi o sam przepis, mleko krowie możecie oczywiście zastąpić innym, roślinnym. Gruszki innymi owocami. I polecam Wam jednak używać w kuchni płatków górskich, niż na przykład błyskawicznych. Te drugie nie są już takie zdrowe.
Jest jeszcze jedna kwestia, obieranie owoców. Bo przecież pod ich skórką jest masa dobroci. Jeżeli owoce macie z dobrego, sprawdzonego źródła i jesteście pewni, że nie są traktowane tonami chemii, możecie je użyć ze skórką. Możecie też je wymoczyć w sodzie i kwasku cytrynowym i potem porządnie wyczyścić. Ja nie zawsze mam na to czas, dlatego do koktajli wolę owoce obierać.
Na zdrowie i smacznego.
Składniki:
200 ml mleka
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki płatków owsianych górskich
szczypta mielonego cynamonu
(przepis na 2 mniejsze porcje)
Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Gruszki myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera miksujemy na gładki koktajl.
Inne przepisy na koktajle z płatkami owsianymi:
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z marchewek, pomarańczy, kurkumy i imbiru
Koktajl z dyni, mango i kurkumy
Koktajl z płatkami owsianymi, mango i kurkumą
Koktajl z bananem i kawą zbożową