Nocna owsianka ze skyrem, figami i pistacjami

przez Kardamonowy

Zacznę może od tego, że na zdjęciu widać głównie skyr, zdominował dzisiejsze śniadanie. Płatków jest stosunkowo mniej. Czy taki był mój zamysł? W sumie nie, ale zasugerowałam się nie za dobrym przepisem i potem jakoś musiałam ratować proporcje. Spodziewam się jednak, że części Was nie będzie to przeszkadzać, wjeżdżam więc dziś z przepisem. I trochę podratowanymi proporcjami. Te po jakimś czasie sami wyczujecie.
Nocna owsianka ze skyrem, figami i pistacjami nie była do końca planowana. Wczoraj zapytałam My o składnik, z jakim miałabym zrobić jakąś potrawę i padło na skyr, którego akurat mamy w domu w większej ilości. Mojemu mężowi chodziło o obiad, więc ja w związku z tym zrobiłam owsiankę. Nie pytajcie.
Tego typu owsianki robią się właściwie same. Zalewacie płynami lub jogurtami płatki, odstawiacie na parę godzin, następnie dodajecie inne składniki w postaci orzechów, siemienia lnianego, owoców, czekolady, suszonych owoców, itd. Moja dzisiejsza powstała ze składników, które znalazłam w kuchni. Suszone figi mamy dość często, lubimy je wrzucić na zimną płytę, pistacjami podzieliła się z nami Tola, nasiona chia i miód też mam zawsze w domu. Jagody goji wpadły trochę przypadkiem.
Z tego wszystkiego powstało coś przepysznego, pożywnego. Z tej porcji najedliśmy się zdrowo oboje (czyli nie po kokardki). Coś tam chrupało (w tym także pestki fig), była w tym słodycz. Nocna owsianka ze skyrem, figami i pistacjami wyszła bardzo kremowa. Na początku musiałam trochę powalczyć z bardzo gęstym skyrem, ale ostatecznie konsystencja wyszła naprawdę ok.
Smacznego i na zdrowie.
A na dole, jak zawsze, podrzucę Wam inne propozycje na owsianki, te klasycznie także.


Składniki:
5 łyżek płatków owsianych górskich
1 małe opakowanie skyru
2-3 łyżki wody (jeżeli Wasz skyr jest bardzo gęsty, mój był)
mała garść łuskanych pistacji
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka jagód goji
2 suszone figi
1 łyżeczka płynnego miodu 
(przepis na 2 porcje)  

Płatki owsiane zalewamy wodą, skyrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin (niekoniecznie do lodówki). Jeżeli całość wyszła za gęsta, możecie dodać trochę więcej wody, dla uzyskania kremowej konsystencji.
Po tym czasie owsiankę przekładamy do miski, dodajemy do niej pokrojone w mniejsze kawałki pistacje, nasiona chia, jagody goji i pokrojone w pasterki suszone figi.
Przed podaniem całość polewamy miodem.

Podobne przepisy:
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi
Nocna owsianka z serkiem wiejskim
Bircher musli z sokiem jabłkowym
Owsianka z truskawkami
Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami
Nocna owsianka z mango
Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami
Kakaowa owsianka z bananem i orzechami
Owsianka z bananem i masłem orzechowym
Owsianka z gruszkami i żurawiną
Owsianka z kawą zbożową
Owsianka z gruszkami i rodzynkami
Owsianka z bananami i orzechami
Owsianka z prażonym jabłkiem
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności