Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą

przez Kardamonowy

Znowu wakacyjnie. Tak, chce mi się gotować takie rzeczy na wakacjach. Inna sprawa, że zostałam przez brata obdarowana mini blenderem, więc cwaniaczę. Zabrałam malucha na wakacje i będę to robiła co roku. Dzięki niemu zrobiłam nie tylko tytułową zupę, ale także pesto do niej. Podstawą zupy jest mój poprzedni przepis na pomidorówkę. Zmieniłam jednak ryż na makaron, dodałam dwa inne składniki i wyszła gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą. Zjedliśmy ją w dwa dni. Na drugie śniadanie także. Wyszła super.



Składniki:
1,2 l wody
700 g passaty pomidorowej
2 marchewki
1 większy korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
1 duży liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta cukru (lub więcej)
150 g makaronu (ja użyłam pokruszonego pappardelle)
2 kulki mozzarelli
2 łyżki pesto z rukoli
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
(przepis na 5 porcji)


Umyte marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę i seler w kostkę (nie muszą to być równe, ładne kawałki, wszystko i tak na koniec zostanie zmiksowane) – wszystko wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka z warzywami wlewamy wodę i passatę, dorzucamy liść i ziele, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Po 15 minutach gotowania zupy, wyjmujemy z niej liść i ziele, całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Podajemy z makaronem, plastrami mozzarelli i pesto. Całość można przed podaniem jeszcze skropić oliwą.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności