Surówka z młodej kapusty, ogórków gruntowych i kukurydzy

przez Kardamonowy

A może sałatka, skoro dorzuciłam do niej konserwową kukurydzę? Jak zwał tak zwał, jest przepyszna. Dla mnie totalnie kompletna w smaku.
Surówka z młodej kapusty, ogórków gruntowych i kukurydzy powstała głównie z myślą o domowym kebabie. Tak. Jako uzupełnienie tortilli o chrupiącą kapustę, sezonowe ogórki gruntowe, które smakują już tak jak powinny i kukurydzę, którą lubię w tego typu fastfoodach. Od początku też wiedziałam, że dodam do tego koperek i dymkę, które są wprost stworzone jako dodatek do tego typu surówek/sałatek.
W ogóle z lodówki uśmiecha się znowu do mnie główka młodej kapusty. Część z niej wyląduje w bigosie, któremu muszę poprawić zdjęcie, część chyba skończy znowu jako surówka. Nie wiem czy mam ochotę na jakieś eksperymenty. Może? A, taaak, przypomniało mi się. Jakiś czas temu chciałam kapustę połączyć z sosem tysiąca wysp. I w sumie to zrobiłam, ale bez zdjęć, bo nie byłam do końca przekonana co do połączenia smaków. Po głowie chodzą mi jeszcze inne dodatki, ale nie chcę z nimi przesadzić, bo już sam sos daje masę smaków. No nic, zobaczę. A inspirację zaczerpnęłam z anglojęzycznych stron. Okazało się, ze w USA potraktowanie sosu tysiąca wysp jako dressingu do sałatek nie jest niczym dziwnym. Ale o tym może innym razem.
A na dole, jak zawsze, podlinkuję Wam inne pomysły na surówki i sałatki z wykorzystaniem młodej kapusty. Inspirujcie się.
Smacznego. I na zdrowie.


Składniki:
pół główki większej młodej kapusty
2 większe ogórki gruntowe
puszka kukurydzy
pęczek koperku
pęczek dymki
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz

Kapustę opłukujemy, lekko osuszamy, drobno szatkujemy, wrzucamy do miski. Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ich, kroimy je w bardzo cienkie plasterki, dodajemy do kapusty.
Dorzucamy do tego odsączoną kukurydzę, poszatkowany koperek i dymkę, musztardę, wlewamy jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli macie potrzebę, możecie dodać do tego jeszcze trochę soku z cytryny. Ja dodałam.
Surówkę odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.

Inne przepisy na surówki z młodej kapusty:
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą
Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Coleslaw z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z młodej kapusty z porem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności