No dobra, nie ma już co uciekać przed nowalijkami, już coraz częściej można dostać te prawilne. Na truskawki jeszcze trochę poczekam, ale z młodą kapustą, rabarbarem i szczawiem powoli zaczynamy się lubić.
Dziś dość klasycznie. Właściwie prawie każdy wiosenny sezon owocowo-warzywny zaczynam od młodej kapusty, a dokładniej od surówki z nią. I tak łaziłam koło marchewki, trochę koło jabłka i nic nie wyłaziłam. Sezon w tym roku wyjątkowo zaczęłam od połączenia młodej kapusty i kukurydzy. Od razu wiedziałam, że dorzucę do tego trochę koperku i dla odmiany wsypię porządną garść uprażonych pestek słonecznika. Wyszło super. Zupełnie zwyczajnie.
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, do wiosennego obiadu – do tego mięsnego i tego wegetariańskiego. W ogóle pojutrze wyjeżdżamy z Tolą w góry i właśnie sobie pomyślałam, że zabierzemy ze sobą główkę kapusty i zrobimy z niej jakąś pyszną surówkę na grilla. Może z kukurydzą i słonecznikiem? Jest duża szansa.
No właśnie, a propos. Bo znowu nie będzie mnie parę dni tutaj. Wyjeżdżam z Tolą z moimi przyjaciółmi na parę dni i postanowiłam nie wozić ze sobą żadnych talerzy/misek, nie robić zdjęć, oddać się wiosce i moim ulubionym ludziom. Dzisiejszy wpis jest ostatni w tym tygodniu, może pojawię się tutaj znowu w poniedziałek z czymś nowym. Zaglądajcie więc do mnie na początku przyszłego tygodnia.
W ogóle muszę bardziej skupić się na sezonowych produktach, a póki co czyszczę zamrażalnik, wyjadamy weki, itd. Jak wszystko pięknie powyjadamy, poszperam w moim wielkim notatniku i na pewno znajdę w nim jakieś fajne przepisy. Nie mówiąc o tym, że w głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na wiosnę i lato. Ciągle.
Na dziś tyle, lecę lepić pierogi z resztek obiadowo-zamrażalnikowych. Dziś serwuję pierogi z mięsem z rosołu, z kiszoną kapustą i soczewicą. Do tego oczywiście smażona cebula i tona świeżo mielonego pieprzu.
Do następnego.
Składniki:
pół główki większej młodej kapusty
puszka kukurydzy
mała cebula
mały pęczek koperku
2-3 łyżki łuskanego słonecznika
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz
Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia, odstawiamy.
Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno cebulę, poszatkowany koperek i uprażony słonecznik. Następnie wlewamy majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
Inne przepisy na surówki z młodej kapusty:
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą
Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Coleslaw z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z młodej kapusty z porem